Barn kan virkelig mye om teknologi og vi voksne føler ofte at vi henger som et slips etter dem. Jeg husker selv godt da tvillingene hjemme var under 2 år gamle. De visste hvordan de skulle koble opp kablene til mus og tastatur på en stasjonær pc. Ja, barna våre vokser opp som «digitale innfødte» og vi voksne gjør vårt beste for å henge med i svingene. Teknologi er et flott verktøy, men samtidig ser vi at antall enheter barn og voksne har er ganske mange. Det er liten tvil om at teknologi kan brukes til å utdanne og inspirere kreativitet hos barn, men det utsetter dem også for et risikabelt landskap de fleste av oss ikke trengte å bekymre oss for da vi var barn.

Jeg har 5 barn, og i 2 «puljer». Og jeg merker stor forskjell på det sterke presset barn blir utsatt for nå enn bare for 10 år siden. Men selv om barn er flinke teknologibrukere trenger de veiledning. Vi som voksne må diskutere med barn hvordan internett er en stor ressurs, men at vi samtidig må være cyber-bevisste. Vi bør alle være ansvarlige for informasjonen vi deler, måtene vi gjør det på, og tiden vi bruker på det.

Barna våre er absolutt flinkere enn oss foreldre til å finne fram på en smarttelefon, men vi må huske en svært viktig ting: Vi må ikke forveksle evne med modenhet. Selv de mest tekniske og kreative av barna våre, trenger at vi som foreldre lærer dem hvordan de skal bruke en smarttelefon på en ansvarsbevisst måte.

Multi-State Information Sharing and Analysis Center (MS-ISAC) delte nedenfor nevnte anbefalinger[1] og som forelder syns jeg dette var meget gode tips for oss alle å tenke på for å beskytte barna våre og hjemmenettverkene våre. Jeg deler de derfor her og håper at dette kan være til bevisstgjøring for oss alle som har barn.

[1] https://www.cisecurity.org/newsletter/cybersecurity-for-families-cyberbullying-and-information-sharing/

Hold programvaren oppdatert

Tenk på alle enhetene i din husstand som er koblet til internett – telefoner, nettbrett, datamaskiner, spillsystemer, smarte apparater, til og med lyspærer! En av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde enhetene dine trygge, er å sørge for at enhetene dine er oppdaterte og bruker den nyeste programvaren. Når enhetene dine varsler deg om en programvareoppdatering, installer oppdateringen med en gang eller angi at den skal oppdateres automatisk. Disse oppdateringene inneholder sikkerhetsoppdateringer som lukker smutthull som hackere kan bruke for å få tilgang og få tilgang til dataene dine, for eksempel passord, betalingsinformasjon, bilder og mer.

Sørg alltid for at du vet hvilke apper som er på barnas enheter, vet hva disse appene gjør og hva slags informasjon de overvåker eller samler inn. Dette kan enkelt gjøres ved å sjekke appinnstillingene og personvernerklæringen.

Hvis du har barn som er utsatt for å installere alt som ser nytt og prangende ut, bør du vurdere å kreve en PIN -kode eller passord du bare kjenner før du tillater installasjon av nye applikasjoner.

Implementer DNS-filtrering

Som vi alle vet, kan det å surfe på nettet være en risikabel virksomhet. Selv om vi vanligvis kan identifisere svindel og ondsinnede lenker, kan det hende at barn ikke tar tak i så raskt og ser at koblingen som vennens hackede konto nettopp sendte dem til et gratis spill, er et ondsinnet nettsted i forkledning.

Implementering av DNS-filtrering, som forhindrer enheter i nettverket i å koble til kjente dårlige nettsteder, er en gratis og enkel måte å forhindre alt fra phishing og ransomware, til spyware og virus. Dette er så nyttig tjenester at noen av de største IT -selskapene i verden har gått sammen for å tilby det gratis til offentlige brukere. Dette inkluderer ingen registreringer, sporing eller personlig informasjon lagret av disse leverandørene. DNS-filtrering kan til og med konfigureres på hjemmeruteren med svært liten innsats, noe som vil hjelpe til med å beskytte alle enheter på hele nettverket ditt. DNS-filtreringstjenester kan også brukes til å gjennomføre foreldrekontroll for å hindre barna fra å gå til uønskede eller upassende nettsteder. Du kan i tillegg begrense barns skjermtid og overvåke surfeaktiviteten deres på nettet hvis du velger å gjøre det. Ved å gjøre dette kan du opprette et familievennlig nettrom i hjemmet ditt, samtidig som du beskytter din identitet og blokkerer cyber-skurker.

Gratis alternativer for DNS -filtrering for familier:

  • Quad 9: Når datamaskinen din utfører en internettransaksjon som bruker DNS (og de fleste transaksjoner gjør det), blokkerer Quad9 oppslag av ondsinnede vertsnavn fra en trusselliste som oppdateres hvert minutt. https://www.quad9.net/
  • Cleanbrowsing: Et gratis DNS -system som fokuserer på personvern for husholdninger med barn. Det gir 3 gratis filteralternativer og blokkerer de fleste voksne nettsteder. https://cleanbrowsing.org/
  • OpenDNS: Eid av Cisco, OpenDNS har to gratis alternativer: Family Shield og Home. Disse er utrolig nyttige for å overvåke og forhindre tilgang til voksne nettsteder samt generell internettsikkerhet og ytelse. https://www.opendns.com/

Snakk med barna dine

Til slutt må du snakke med barna dine om cybersikkerhet. Akkurat som andre spørsmål som har potensial til å skade barna våre, er det viktig å holde en åpen kommunikasjonslinje angående cybersikkerhet for å holde dem trygge.

Utenom å justere personverninnstillinger og foreldrekontroll på enheter barna bruker, må du sørge for at de lærer hvordan de kan oppdage uvanlig oppførsel, og oppmuntre dem til å fortelle deg om det. Lær barna dine om riktig oppførsel på nettet og oppmuntre til passende interaksjoner.

Følg med på skjermtiden deres, og sørg for at du vet om hvem de snakker med og samhandler med på nettet. Snakk med dem om viktigheten av å holde noe informasjon privat – for eksempel navn, hjemmeadresse og telefonnummer.

Sjekk appene og enhetene deres ofte for å forsikre deg om at barna dine ikke har slått på posisjonsdeling eller har gjort kontoer på sosiale medier offentlige for alle og enhver. Når de blir eldre, må du minne dem på at når informasjon er online, kan den ikke tas tilbake – den er online for alltid.

Cybersikkerhet var ikke noe tidligere generasjoner av foreldre måtte bekymre seg for når de oppdro barna sine, men er en stor del av livet vårt nå. Og selv om vi kanskje ikke liker alt som følger med denne teknologien, er de her for å bli, og det er viktig at vi lærer barna våre hvordan de kan bruke dem på en ansvarlig og trygg måte. La oss gi barna våre grunnlaget de trenger for å kunne delta trygt og sikkert i dagens tilkoblede verden.

Våre spesialister

Viser resultater for «{{ filterBySearchText }}»

Ingen resultater funnet… Prøv et annet søk!

Viser resultater for «{{ filterBySearchText }}»

Ingen resultater funnet… Prøv et annet søk!

Kontakt oss

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.