Sicra skal levere verdensledende IT-sikkerhetsløsninger som en tjeneste til 28 vestlandskommuner de neste fem årene. Dette er den mest omfattende tjenesteavtalen Sicra noen gang har landet.
– Avtalen markerer et gjennombrudd for vår strategi om å selge sammensatte, verdensledende IT-sikkerhetsløsninger som en tjeneste. Det betyr at kommunene abonnerer på et Security Operations Center (SOC), en slags sikkerhetsavdeling. SOC-en består av IT-sikkerhetseksperter som jobber døgnet rundt med å overvåke og beskytte en organisasjon mot cyberangrep, sier Stig Valderhaug, daglig leder i Sicra.
Avtalen er den største tjenesteavtalen Sicra har landet. Den er inngått med IKT Nordhordland, IKT Nordfjord og SYSIKT og omfatter totalt 28 kommuner i Vestland fylke, blant annet kommunene Aurland, Austrheim, Austevoll, Fedje, Gulen, Masfjorden, Modalen, Osterøy, Samnanger, Sveio og Vaksdal.
Tjenesten leveres i samarbeid med det verdensledende IT-sikkerhetsselskapet Arctic Wolf.
– Kommunenes IT-løsninger blir forsøkt angrepet mange ganger hver eneste dag. Med sikkerhetstjenestene fra Sicra får vi en trygghet ved at både data og systemer er overvåket og hendelser blir respondert på 24/7, sier Thomas Rønn-Aar, daglig leder i Ikt Nordhordland.
IT-sikkerhet blir stadig viktigere for både offentlig og privat sektor. Cybertruslene øker, aktørene blir stadig mer profesjonelle og konsekvensene av digitale innbrudd mer alvorlige.
Truslene kommer både fra nasjoner, mafia, kriminelle grupper og enkeltpersoner. For kommunene er det viktig at sensitive persondata ikke kommer på avveie. Samtidig må IT-systemene som sørger for at kommunale tjenester blir levert, alltid være tilgjengelige.
– Vi kunne inngått avtalen direkte med Arctic Wolf, men valgte Sicra på grunn av deres helhetlige IT-sikkerhetskompetanse. Det er vi strålende fornøyde med. Tidlig i prosjektet foreslo Sicra blant annet tiltak som ytterligere forsterket sikkerheten i vårt miljø, sier Rønn-Aar.
Rønn-Aar legger til at selv med 28 samarbeidende kommuner har man ikke nok ressurser og kompetanse til å håndtere slike sikkerhetsplattformer i egen regi.
– Vi er avhengige av leverandører som Sicra og deres sikkerhetstjeneste. Med Sicra på laget slipper kommunene å gjøre store investeringer i sikkerhetssystemer og -utstyr, samt ansette flere sikkerhetsfolk. Sicra har mange kunder og får dermed erfaring med å takle mange typer IT-angrep. Den typen kompetanse kan vi vanskelig tilegne oss, fortsetter Rønn-Aar.
Med Sicra SOC får kommunene en robust sikkerhetsløsning. Tjenesten inkluderer datainnsamling og integrasjoner mot over 3.500 applikasjoner, systemer og nettverksutstyr. Sicra analyserer sikkerhetshendelser i sanntid og iverksetter raskt tiltak for å beskytte kritiske data og systemer.
– Ifølge sikkerhetsselskapet Fortinet er cyberkrim nå større enn narkotikakriminalitet målt i omsetning globalt, sier Valderhaug i Sicra
– Cyberkrim minner litt om den kalde krigen, med en trusselside og en forsvarsside, der de med mest ressurser vinner. Det gjør det svært krevende for selv relativt store virksomheter å sikre den digitale infrastrukturen mot angrep over tid, fortsetter Valderhaug.
Han mener det er hovedgrunnen til at flere og flere virksomheter har begynt å etterspørre IT-sikkerhet som en tjeneste.
Les saken «Eneste rasjonelle måten å kjøpe på» i Finansavisen her.
Les saken «Landet kontrakt med 28 vestlandskommuner» i Computerworld her.