Ransomware er en type skadelig programvare (malware) som krypterer offerets data. Angriperen krever deretter løsepenger fra offeret for å dekryptere filene og gi dem tilbake.
Angrep med ransomware starter ofte med et phishing-angrep, hvor angriperen bruker ulike former for sosial manipulasjon for å lure offeret til å klikke på en lenke.
Et typisk eksempel er en e-post som advarer offeret om et viktig og tidskritisk problem, og ber dem klikke på en lenke for å løse det før tiden renner ut. Angriperen bruker ofte sterke følelser som frykt, nysgjerrighet eller hastverk for å få offeret til å handle raskt.
Et løsepengeangrep kan kryptere en rekke forskjellige systemer, inkludert datamaskiner, servere, nettverk, applikasjoner og e-postsystemer. Dette kan føre til at viktige tjenester og funksjoner blir utilgjengelige, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for både offentlige og private virksomheter.
Sikkerhetskopier: Ta jevnlige sikkerhetskopier av dataene dine for å sikre at du ikke mister dem permanent. Dette kan inkludere automatiserte sikkerhetskopier og lagring på et sikkert sted.
Sikkerhetstrening: Tren de ansatte regelmessig i god sikkerhetspraksis for å forhindre angrep. Dette inkluderer å gjenkjenne trusler og vite hvordan man skal reagere på dem.
Sikker e-postpraksis: Bruk e-postfiltre og advarsler for å redusere risikoen for phishing-angrep. Gode e-postfiltre kan senke sannsynligheten for at ansatte mottar svindel-e-poster.
Tilgangskontroll: Begrens tilgang til sensitive data og systemer til kun de som trenger det for å utføre sine arbeidsoppgaver. Dette bidrar til å minimere risikoen for uautorisert tilgang.
Multifaktor-autentisering (MFA): Bruk MFA for ekstra sikkerhet, slik at det blir vanskeligere for en angriper å få tilgang til dataene dine. Dette legger til et ekstra lag med beskyttelse.
Oppdatering av sikkerhetsprogramvare: Sørg for å ha installert de siste sikkerhetsoppdateringene og bruk pålitelig sikkerhetsprogramvare. Dette reduserer sårbarheter som angripere kan utnytte og beskytter mot trusler.
Brannmurer: Implementer brannmurer for å kontrollere innkommende og utgående nettverkstrafikk og beskytte mot uautoriserte tilkoblinger. Dette bidrar til å holde nettverket ditt sikkert.
Nettverkssegmentering: Del opp nettverket i segmenter for å hindre at et angrep sprer seg til hele nettverket. Dette kan begrense skaden ved et potensielt angrep.
Overvåking og logging: Implementer overvåking og logging for å oppdage mistenkelig aktivitet tidlig og reagere raskt. Dette hjelper med å identifisere og håndtere sikkerhetshendelser.
Når dataene dine blir kryptert og angriperne krever løsepenger, kan det være fristende å betale for å få rask tilgang til dataene igjen og minimere driftsforstyrrelser. Men er dette den beste løsningen?
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefaler generelt ikke å betale løsepenger ved ransomware-angrep. Bakgrunnen for dette rådet er både bekymring for spredning av skadevaren, samt at betaling ikke er noen garanti for at man får tilbake kontroll på egne data.
Her er noen argumenter for hvorfor NSM ikke anbefaler å betale løsepenger:
Ulemper:
I stedet for å betale løsepenger, bør du vurdere følgende tiltak. Husk å ta et øyeblikk til å puste med magen og tenke klart før du handler:
Sicra kan hjelpe deg med å implementere sikkerhetsløsninger som reduserer risikoen for ransomware-angrep og bistår deg hvis uhellet først skulle være ute. Vi tilbyr også en CISO-for-hire-tjeneste som kan hjelpe deg med å utvikle en robust sikkerhetsstrategi for håndtering av ransomware. Dette kan kombineres med sikkerhetstrening for ansatte for å forhindre at de klikker på lenker som inneholder ransomware.
Les mer om "multifaktor-autentisering" her >
Les om "sikkerhetsopplæring" her >
Les om "hendelseshåndtering" >
Relaterte ord: Antivirus, Autentisering, Brannmur, Credential stuffing, Cybersikkerhet, Datainnbrudd, DDoS-angrep, Exploit kit, Filfri malware, Phishing, Sosial manipulering, Zero Trust, Zero-Day sårbarhet