Kunde: GK Gruppen
Sektor: Privat

Vi visste hva vi ønsket og få til, og Sicra visste hva vi ønsket å oppnå. Vi må få lov til å skryte litt av ressursene Sicra har også, det er dyktige folk. Det er folk som har lang fartstid og som har løst tilsvarende problemstillinger i andre bransjer

Aleksander Berg, IT-sjef i GK Gruppen

Sicra har sammen med inneklimakonsernet GK Gruppen levert eksisterende CAD-løsning via Citrix, som gjør det mulig å arbeide med omfattende 3D-modeller på PC-en, brett og til og med på mobiltelefonen.

– Vi leverer de mest teknisk kompliserte byggene. Denne løsningen gir økt grad av mobilitet, samhandling på tvers av geografi, fleksibilitet og reduserer risiko for feil og nedetid. Sikkerheten ivaretas også da man slipper å lagre lokalt, sier IT-sjef Aleksander Berg i GK Gruppen.

Som ledende totalteknisk entreprenør og serviceleverandør i Norden, tilbyr GK installasjoner som bidrar til betydelige energi- og miljøgevinster i kombinasjon med optimal komfort for brukerne.

Byggeprosjektene innebærer store digitale modeller som krever kraftig grafikkort og prosessorkraft. Frem til nå var medarbeiderne låst til én arbeidsstasjon når prosjektmodeller skulle lages eller revideres. Andre hadde ikke tilgang.

Arbeidet med den nye løsningen startet på GKs hovedkontor i Oslo i januar. Systemet har vært oppe i én måned. Nå kan 3D-modellene leveres til hvilken som helst klient, hvor som helst.

– Gutta som jobber med dette, får nå et skjermbilde overført til PC-en sin. Egentlig er de tilkoblet en svær server nede i kjelleren her, sier Berg.

Det betyr at flere ressurser kan kobles inn tidlig i prosjekteringsfasen. Informasjonsflyten forbedres for ingeniørene, elektrikerne, byggelederne og alle i teamet.

– Dette er et læringselement for hele GK. Hva betyr det å ta inn et nytt element i sitt eget fag? Nå har vi brukt opp all kapasitet vi kjøpte oss i piloten. Det står mange og venter og vil inn. Han som testet først sa: Jøss, dette er jo bedre enn det gamle verktøyet! I IT-bransjen er det sjelden at en ny plattform umiddelbart får tommel opp av sluttbrukerne.

Mindre feil og bedre samhandling

Tradisjonelt i byggebransjen har ingeniøren jobbet i egne verktøy, før overlevering til neste fase. Det har vært en utfordring å få flyttet den digitale prosessen ut på byggeplassen. Aleksander Berg oppsummerer det slik: Konseptene har løpt fra verktøyene.

GK er pådriver for å få til en intelligent digitalisert prosess, Building Information Modelling (BIM), i eget arbeid så vel som i bransjen. CAD-løsningen er et av en rekke verktøy som benyttes.

– Hvor viktig er CAD-løsningen i forhold til digitalisering av byggebransjen?

– BIM-modellen skal være informasjonsbærer i hele prosjektet. Vi får mye mindre feil. CAD-løsningen er en viktig del av BIM. Vi kan sjekke både våre egne anlegg, vi kan sjekke vårt anlegg i forhold til andre løsninger, vi kan ta ut korrekte mengder, unngå kollisjoner og kjøre beregninger. Så det er klart at kvaliteten vil jo øke drastisk med å bruke en sånn løsning, fagansvarlig for BIM Kjetil Johansen i GK Gruppen.

– Hvor godt har løsningen fungert så langt?

– Vi er overraskende fornøyd, sier Johansen.

De største aktørene i byggebransjen bruker i dag lignende løsninger. Nå kommer andre aktører etter, og mindre arbeidsplasser kan gjøres mer moderne. GK er blant de tekniske entreprenørene som er lengst fremme.

– Olje- og gassindustrien har gjort dette for lenge siden. De samme prinsippene man nå applikerer fra oljeindustrien, gjelder i en rekke andre industrier. GK må ut på byggeplassen når vi skal bygge et bygg, og verktøyet gjør dette mulig.

– Hvorfor har denne CAD-løsningen ikke kommet på plass før nå?

– Det vi har ventet på, er at programvareleverandørene og plattformleverandøren skal sertifisere løsningene, og si at de kommer til å virke på virtualiseringsplattformen Citrix.

Salgsansvarlig Thomas Eide i Sicra forklarer at teknologien har vært der en god stund.

– Da vi snakket om dette for to år siden, var teknologien der. Men den delen av byggebransjen som driver med CAD har vært litt konservative. Nå begynner tiden å bli moden. Produsentene begynner å forstå at det har skjedd en utvikling, slik at de forandret lisensmodellen som tillater dette. Verktøyet ble sertifisert. Nå kan du bruke det på en så sentral plattform, det kunne du ikke tidligere, sier han.

Sammen med kollega Odd Arild Hansen i Sicra, Aleksander Berg, Kjetil Johansen og Harry Nystuen har han jobbet med prosjektet siden oppstart.

– Arbeidet med dette har gått som på skinner, mener teamet.

Hva gjorde vi:

GK har teknisk kompetanse på høyeste nivå innen fagområdene ventilasjon, byggautomasjon, kulde, rør, elektro, vannbårne energisystemer og energi. For å levere sine tjenester bruker de CAD-verktøyene Revit og MagiCAD som tradisjonelt installeres på arbeidsstasjoner.

Sicra og GK har gjennomført en PoC hvor Revit og MagiCAD blir levert på en Citrix-løsning basert på XenDesktop 7.12 Enterprise.

Løsningen kjører på en kraftig Dell server med tilstrekkelig minne, CPU og dedikerte grafikkort basert på Nvidia M60. Videre benyttes XenServer som hypervisor.

– En av grunnene til at dette har gått på skinner, er at vi har ventet lenge for å få programmet MagiCad til å bli sertifisert. Vi har ventet på at alle disse modulene skulle bli sertifisert, slik at vi kunne kjøre det sentralt. Serveren de kjøpte var godt spekket med kapasitet. Spesielt er valg av riktig grafikkort viktig i slike løsninger. Forberedelsene fungerte veldig bra, sier Thomas Eide.

GK involverte tidlig et team og sluttbrukere i piloten.

– Vi har satt sammen alle ekspertene og gitt dem frie tøyler. Vi visste hva vi ønsket og få til, og Sicra visste hva vi ønsket å oppnå. Vi må få lov til å skryte litt av ressursene Sicra har også, det er dyktige folk. Det er folk som har lang fartstid og som har løst tilsvarende problemstillinger i andre bransjer, sier Aleksander Berg.

Han opplyser at GK ønsker å involvere flere medarbeidere tidligere i prosjektfasen, og verktøyet kan rulles ut til flere i systemet i takt med arbeidsmetodikken. I dag er selskapet lokalisert i hele Norge, Sverige og Danmark.

– Vi ser for oss at vi kan skalere opp til 8-16 CAD-brukere per server, i første omgang, sier Eide.

Kontakt: 

Salgsansvarlig Thomas Eide

Daglig leder Stig Valderhaug

Sicra – Trygg leveranse av virksomhetskritiske applikasjoner

Fakta: CAD

CAD (Computer Aided Design) er konstruksjon og modellering utført ved hjelp av databaserte programvarer og verktøy.

Disse programmene har tradisjonelt blitt brukt av ingeniørerarkitekter og designere i ulike industrier og fag, som for eksempel oljeindustrien og innen bygg og anlegg.

Våre spesialister

Viser resultater for «{{ filterBySearchText }}»

Ingen resultater funnet… Prøv et annet søk!

Viser resultater for «{{ filterBySearchText }}»

Ingen resultater funnet… Prøv et annet søk!

Kontakt oss

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.